keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kirsikka-suklaakakku

Heips!

Synttäreille pääsin kokeilemaan kirsikka-suklaakakkua.
Täytteet tuunasin itse.


Tätä suunnittelin jo loppukesästä, kun keittelin kirsikkahilloa.


Leivo tumma kakkupohja haluamallasi tavalla.
Oma kakkupohjani oli gluteeniton,

Täyte 1:
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
0,4dl sokeria
100g maustamatonta tuorejuustoa
75g tummaa suklaata

Vaahdota vispikerma ja sokerit, lisää notkistettu tuorejuusto ja sulatettu suklaa.
Täytteen alle levitä ohut kerros kirsikkahilloa.

Täyte 2:
1,5 dl vispikermaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl kirsikkahilloa
2 liivatetta
3rkl vettä

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää notkistettu tuorejuusto ja kirsikkahillo. Tarkista maku. Liota liivatelehdet pehmeiksi vedessä ja sulata vesitilkkaan. Lisää täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.

Kakun reunat:
2 dl kermaa
75g tummaa suklaata
0,3dl sokeria

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi, lisää sulatettu suklaa.

Suklaaganache:
75g tummaa suklaata
50g maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa
nokare voita

Laita suklaat ja kerma kattilaan, sulata suklaa hitaasti miedolla lämmöllä. Kun seos on tasaista, lisää nokare voita kiiltoa tuomaan.

Kokoaminen:
Leikkaa täytekakkupohja kolmeen osaan.
Kostuta alin pohja vaniljamaidolla 
(lasillinen maitoa ja 2tl vaniljasokeria)
Levitä kostutetun pohjan päälle kirsikkahilloa ohut kerros ja lisää täyte 1. (alakuva)


Paina keskimmäinen levy päälle ja kostuta.
Lisää täyte 2.
Nosta päälle päällimmäinen kakkulevy nurin päin, jotta pinnasta tulee tasainen. Kostuta.
Aseta jääkaappiin mehustumaan useammaksi tunniksi, aseta kakun päälle esim. leikkuulauta ja pieni paino, jotta pinnasta tulee suora ja tasainen.
Levitä kakun reunoille suklaa-kermavaahto, tasoita reunat mahd. tasaiseksi.
Levitä kakun pinnalle ganache ja valuta ganachea reunan yli useammasta kohtaa.
Koristele haluamallasi tavalla.


Tämä oli ihanaa. Itse tehdyn kirsikkahillon myötä maku ei ollut esanssinen, eikä kyllä liian kirsikkainenkaan. Ja hyvänä bloggarina kuvat leikatusta kakusta ON tietysti muistettu ottaa... ;)


Mukavaa loppuviikkoa toivotellen,
Satu



lauantai 23. huhtikuuta 2016

Helpot donitsit. myös gluteeniton versio

Heips!

Näitä donitseja olen tehnyt jo useamman kerran ja ovat kyllä SUPER-helppoja ja SUPER hyviä...
Alkuperäinen ohje on Suklaapossun blogista, täältä.
Suklaapossu on tehnyt donitsinsa muffinssipellillä, käy kurkkaamassa sieltä vinkkejä, itse tein donitsipellillä ja tuli kyllä ihanan näköisiä ja makuisia. Kokeilin tehdä myös gluteenittomina, onnistui erinomaisesti vaihtamalla vain jauhot vaaleisiin gluteenittomiin jauhoihin. 


Donitseja tarjoiltiin myös 9-vuotissynttäreillä.
Suosittelen kokeilemaan munkkien sijasta myös Vappuna!

Helpot donitsit uunissa
n. 12-15 kpl donitsipellillä

0,5dl öljyä
1,25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri keskenään sekaisin. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet kauhalla sekoittaen muiden aineiden joukkoon. Ei vaivata eikä vatkata. 


Siirrä taikina pursotuspussiin (itse käytin pelkkää pussia ilman tyllaa). Öljyä donitsipelti kevyesti ja pursota rinkulat pellille. 


Paista 200 asteessa n. 8 minuuttia. Paista donitseja vain sen verran että ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Donitsipellillä pohjan puolelta olivat ruskeita, päältä vain vähäisesti.


Sokerikuorrutus:
100g voita (koko pellilliseen donitseja)
1 dl sokeria


Uunista oton jälkeen kasta donitsit sulassa voissa ja aseta ritilän tai leivinpaperin päälle jäähtymään hetkeksi. Pyörittele ne vielä hieman kosteina sokerissa.

NAM!!!! Tämä oli oma suosikkini ihan yksinkertaisuudessaan... :)

Vaaleanpunainen kuorrutus: 
(kuorrutus riittää n. 6-8 donitsiin)

25g voita (voiteluun uunista oton jälkeen)
1,5dl tomusokeria
1 tl sitruunan mehua
2-4 tl vettä
punaista elintarvikeväriä
Koristeluun sulatettua valkosuklaata


Voitele uunista tulleet donitsit voisulalla. Anna jäähtyä. Sekoita tomusokeri ja nesteet kulhossa, lisää hieman elintarvikeväriä, jotta saat haluamasi vaaleanpunaisen sävyn. Lisää nestettä sen verran, että kuorrute on levitettävää, mutta ei valu doitsin reunoja pitkin alas. Lisää tomusokeria, jos tuli liian löysää. Anna kovettua. Koristele sulalla valkosuklaalla, tekemällä esim. raitoja.

Suklaakuorrutus: 
(kuorrutus riittä n. 6-8 donitsiin)

25g voita (voiteluun uunista oton jälkeen)
50g suklaata (käytin tummaa)
1rkl + 1 tl kuohukermaa
Koristeluun nonparelleja tai sulatettua valkosuklaata


Voitele uunista tulleet donitsit voisulalla. Anna jäähtyä. Sulata suklaa mikrossa varovasti yhdessä kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi. Levitä donitsien päälle ja ripottele heti pintaan nonparelleja tai myöhemmin kuorrutuksen kovetuttua koristele pinta valkosuklaa-raidoilla.


Kuvassa on vielä kinuskikuorrute, mutta siitä ei tullut haluamani kaltaista, joten siihen en nyt ohjetta laittanut. Suklaapossun blogista löytyy kyllä yksi ohje, jos haluat kokeilla.

Jos joskus olen kehoittanut kokeilemaan jotakin reseptiä, niin NYT todellakin suosittelen tätä kokeilemaan. Ihanan mehukkaat donitsit ja tosi helppo ja nopea ohje,

Ihanaa viikonloppua!
Satu

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Jauhelihapiirakka

Heips!

9-vuotissynttärit on saatu juhlittua sukulaisten kanssa.
Nyt seuraa sitten taas resepti-maraton... :)

Tämä jauhelihapiirakka tuli kehiteltyä ihan makuja suussa maistellen... :) 
Hyvä tuli.



Jauhelihapiirakka 28cm vuokaan

valmista pohja, reseptivaihtoehdot täällä.

Esipaistetun pohjan päälle levitetään salsa-ketsuppi -seosta.
(koska tämä piirakka tuli kahvipöytään, niin en tehnyt kovin tulista)


Salsa-kerroksen päälle:
400g ruskistettua ja maustettua naudan vähärasvaista jauhelihaa
1/2 - 1 punasipuli
1/2 - 1 paprika 
viipaloituja kirsikkatomaatteja
2dl ruokakermaa
2 munaa
mausteita
juustoraastetta pinnalle


Paistetaan 200 asteessa n. 30min.


Paiston jälkeinen kuva oli vahingossa jäänyt ottamatta.

Oikein hyvä, kehuttiinkin :)

Terkuin, Satu

Jauhelihapiirakka gluteeniton, maidoton, vähämunainen

Heips!

Synttärijuhlissa meillä on yksi gluteeniton ja yksi maidoton vieras, oma tyttö on maidoton, vähäiset määrät kananmunaa sopivat. Heitä ajatellen kehittelin oman suolaisen piirakan.



Jauhelihapiirakka 
gluteeniton, maidoton, vähämunainen

150g maidotonta margariinia (hopeinen Sunnuntai)
2dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai)
1 dl perunahiutaleita
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

Sekoita kuivat aineet sekaisin. Pehmitä margariini ja lisää kuivat aineet sekaan hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi kylmä vesi. Painele gluteenittomien jauhojen kanssa piirakkavuoan pohjalle. Itse halusin tehdä pikkupiirakoita, joten painelin muffinssipellin pohjalle.


Aseta folioreunus tukemaan reunoja ja esipaista 225 asteessa n. 10min. 

Paistetun pohjan päälle levitetään kerros ketsuppia tai salsa-ketsupin seosta.
Täytetään jauhelihalla, sipulilla, paprikalla.


Päälle kaurakermaa ja pieni ripaus valkuaista sekaan. 
Suhdetta en osaa sanoa, näihin pikkupiirakoihin kului alle 1dl kaurakermaa, mutta jos teet ison piirakan, niin tarvitset 2dl kermaa. Nämä hyytyivät pienellä määrällä valkuaista, mutta ison piirakan hyytymisestä yhdellä kananmunalla en osaa sanoa.


Paistetaan 200 asteessa 20-30min. 

Olivat tosi ihanan makuisia, ei olisi uskonut syövänsä ton-ton -ruokaa.
Ja mikä parasta, kelpasi kaikille erityisruokavalio-vieraillekin.


Satu

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Kukka-alueiden reunakivet ja istutuksia

Heips!

Eilen oli aivan mahtava pihatyöpäivä. Aamusta iltaan siellä sitten kyykittiinkin. Kaivelin maasta puisia reunanauhoja, jotka olivat jo aivan lahoja. Lisäksi kaivoin vanhojen reunanauhojen kohdalle leveämpää uraa, jotta jatkossa sinne saadaan upotettua betoniset reunakivet.
Ei nuo puiset kestä loppuelämää... :)

Puput ovat mukavasti verottaneet pihan omenapuu-saldoa, sahasin kaksi tyvestä poikki, kun oli syöty kertakaikkiaan kaikki. Taisi viime syksy olla jotenkin sumuinen, kun olin unohtanut nuo puut suojata... No, itseasiassa ei harmita. Tällä kertaa hankin tilalle ihan täysikokoiseksi kasvavat puut (edelliset olivat kääpiöpuita), jotka kasvavat vähän nopeammassa tahdissa ja ne saa toivottavasti suojattua paremmin, kuin kääpiöiset, joiden ensimmäiset oksat alkavat jo kovin alhaalta.

Etupihalla kukkapenkkejä reunustaa monessa kohtaa isot luonnonkivet. Muutaman vuoden välein olen reunustaa muokannut. Lapiolla kaivoin kivien edestä hieman nurmikkoa pois, kivien kohdalle laitoin suodatinkangasta ja hiekkaa, jolla sain kivet nostettua hieman korkeammalle. 

Tässä alla kuva ennen.


Ja tässä kuva jälkeen. Toivottavasti huomaat eron :)


Sama temppu muutamalle puskan reunukselle, lisäsin lisäksi juurelle katetta.


Marja-aronian vetäisin tylysti ihan matalaksi kevätleikkuiden yhteydessä, nyt on ympäristö siistitty. Katsotaan, kuinka lähtee versomaan.


Etupihalla on myös tämä sekasotku-alue, jossa kasvaa muutama pensas puolukkaa, yksi pikku-jasmike, muutama pikkuinen hanhikki ja maata pitkin kasvava talvio.
Kaamean näköinen talven jäljiltä, yksi pensas oli kelvannut jäniksellekin...


Sama temppu, reunakivien nosto, teki alueesta mielestäni heti ryhdikkäämmän. 
Katteet saavat vielä uuden mustan kerroksen, kunhan kaupassa tulee käytyä.


Terassilla ovat viihtyneet jo yli kuukauden verran ihanat helmililjat. 
Säilyvät viileässä tosi pitkään.




Etukuistille tuunasin sinkkiruukuista hieman keväisemmät kuumaliimaamalla eteen puiset perhoset.


Ruukkuihin päätyi perunanarsisseja ja krookuksia.





Lisää aurinkoisia päiviä toivoen, 
puutarha-kärpänen iski taas oikein kunnolla... :)

Mukavaa viikkoa itse kullekin... :)
Satu

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Eteisen remontti

Tervehdys!

Eteinen on remontoitu jo lähes kaksi vuotta sitten, päivitys on jäänyt tekemättä, koska hukkasin ennen remonttia ottamani valokuvat... Nyt sitten kaivelin arkistoja rakennus-ajalta ja löytyihän sieltä muutama kuva alkuperäisestä eteisestä. Yritetään pärjätä näillä! :)

Tervetuloa meille... 
toivottaa eteisen ja olohuoneen erottava palkki katossa...
(palkin keskelle on aikoinaan hyppykiikkua varten ruuvattu paksu ympyräpidike, jos ihmettelet sanojen keskellä olevaa metallia alakuvassa)


Sitten palaammekin aikaan n. 10v sitten, jolloin jostakin syystä halusimme vasta valmistuneeseen taloomme eteiseen boordin n. metrin korkeuteen. Tapettiväreinä harmaa alaosa ja kerma yläosa. Eikä tuo edes häirinnyt silmää ensimmäisten viiden vuoden aikana. 


Sittemmin tapetti sai paljon kolhuja ja muutaman repeämänkin, eikä silmää enää miellyttänyt värimaailma eikä boordi. Alakuva otettu eteisestä olohuoneeseen päin, lasitiilit ympäröity pähkinän värisillä listoilla.


No, tapetit pois ja maalitela käteen.
Seinät maalattiin harmaalla, joka yhdessä valkoisen kanssa teki eteisestä paljon raikkaamman.

Olohuoneen puolella katon palkissa lukee:


-totta joka sana. 

Alla hämärä kuva olohuoneesta eteiseen päin. 
Eteisen musta laatta-lattiakin tuntui sopivan hyvin näihin uusiin sävyihin. 


Eteiseen ostettiin Ikeasta suuri peili ja peilin alle kapea laatikosto, jossa säilytetään kenkiä. Hyllylle mahtuu omia kenkiäni aina yksi pari peräkkäin, lapsilla vähän enemmän. 


Tason päälle teetettiin lasiliikkeessä savunharmaa lasilevy, joka tekee tasosta mielestäni tyylikkäämmän. Ikeassa vastaavia lasilevyjä on myynnissä erikokoisiin kaappeihin, ei juuri tähän meidän kokoon.


Koristeena kynttilän lisäksi muutama jättikäpy.


Lasitiilet reunustettiin valkoisella listalla. Eteisestä löytyy myös tuunaamani vaatepuu. Katso täältä.


Eteisen  tekstit, "tervetuloa meille" ja "oma koti kullan kallis" olivat valmiita tarroja, "omin käsin rakkaudella rakennettu" oli omasta tekstistä teetetty. Verkkokauppaa en valitettavasti enää muista. 

Tahdoin ehdottomasti suomenkieliset tekstit, englannin kielisiä olisi löytynyt vaikka kuinka paljon. Jotenkin tykkään, että kun Suomessa asutaan, niin kotonakin lukee ihan perinteistä suomenkieltä... :)  En silti arvostele muiden valintoja, jokainen saa sisustaa kotinsa just niin kuin itse haluaa... :) 

Tältä näyttää meillä eteisremontin jäljiltä. Kohta kaksi vuotta remontista ja tykkään kyllä lopputuloksesta edelleen... :)

Terkkuloin, Satu

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Höyryävä bagel aamupalapöytään

 Tervehdys!

Kevät ja pensasaidan leikkuu, pojan 9v synttärit, kaksi lyhyttä työviikkoa ylityötunteineen tarkoittaa tasaisen pysyvää matalalentotilaa, mihinkään ei meinaa riittää aikaa... Noh, pensasaidan leikkuu vanhanaikaisesti yksi oksa kerrallaan on kyllä itse asiassa ihan meditatiivista ja rauhoittavaa. Ei tarvitse keskittyä kuin yhteen oksaan kerrallaan... :)


Bageleita ehdin silti leipoa... :) 
Ohje on Kinuskikissalta, täältä, mutta tekovaiheessa tein muutaman muokkauksen... :)

Bagelit 8 kpl

2 tl kuivahiivaa
1,5 rkl sokeria
3 1/4 dl vettä
2 tl suolaa
9 dl vehnäjauhoja

Keittämiseen:
1,5l vettä 
1 rkl suolaa

Pinnalle:
unikonsiemeniä
seesamin siemeniä

Sekoita +42 asteiseen veteen kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä hetken ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola ja vehnäjauhot. Kohota liinalla peitettynä 60min. Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi, paina reikä keskelle ja aseta öljytylle pellille kohoamaan. Kohotin bageleita
 n. 20 minuuttia 40 asteisessa uunissa. Alla kuva kohottamisen jälkeen.


Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola. Nosta 1-2 rinkeliä kerrallaan kuumaan veteen n. 30 sec per puoli. Nosta takaisin pellille. Alakuvassa keitetyt bagelit.


Jos paistat bagelit heti, niin ripottele kostealle pinnalle unikon tai seesamin siemeniä.


Jos paistat bagelit myöhemmin, niin kelmuta pelti tuorekelmulla ja siirrä jäähtyneet bagelit pellillä jääkaappiin. Ennen paistoa nosta pelti huoneen lämpöön uunin lämpeämisen ajaksi. Sivele pintaan vettä ja ripottele siemenet päälle.


Bagelit paistetaan 225 asteessa 15-18 min. 


Tein sekä heti paistaen että aamulla paistaen, täytyy sanoa, että aamulla paistaen tuli parempia, hieman pehmoisempia. Tosi nopea tapa saada lämpöistä, höyryävää herkkua aamupalalle... vaatii tietysti hiukan etukäteisvalmisteluja illalla... :)
 

Terveisin, Satu