torstai 1. toukokuuta 2014

Hyvää Vappua!

Huh, kevät tuntuu menevän kovaa vauhtia eteenpäin, toukokuuta jo eletään. Perinteiseen Vappu-tapaan meilläkin on syöty nakkeja ja perunasalaattia, juotu simaa ja syöty munkkia, napsittu sipsejä, ihailtu vappupalloja... 

Itse tehty kotisima on kyllä hyvää. Perinteinen Dan Sukkerin Sima-ohje on niin hyvä, ettei sitä kyllä tarvitse muokata. 

Sima

4 litraa vettä
250g fariinisokeria
250g taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja lisää seokseen. Anna käydä huoneenlämmössä n 1vrk. 


Pullota sima. Lisää pulloihin n. 1tl sokeria ja muutama rusina.


Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. 
Viileässä valmistumisaika on n. viikko, huoneenlämmössä n. 3 pvää. 
Säilytä sima viileässä ja käytä n. viikon kuluessa.


Näitä rahkamunkkeja tein poikani synttäreille, josta on vielä postaus tekemättä. Ohje on 2/14 Maku-lehdestä, tekeminen on nopeaa ja ohje helppo. Munkit säilyvät hyvin pakkasessa. Sulatuksen jälkeen munkit pyöritellään sokerissa ja eikun syömään.

Rahkamunkit (20kpl)


2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
50g voita
1 prk (250g) maitorahkaa
1 muna
2 rkl appelsiinimehua
2 tl appelsiinin kuorta raastettuna
Paistamiseen 1 l rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää sulatettu voi, rahka, muna, appelsiinimehu ja kuoriraaste jauhoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele taikina jauhotetuin käsin ruokalusikallisen kokoisiksi palloiksi. Jätä pallot odottamaan työlaudalle. 


Lämmitä öljy 170-180 asteiseksi. Laske reikäkauhalla varovasti 4-5 taikinapalloa paistumaan öljyyn. Paista pallot kullanruskeiksi välillä käännellen, yhteensä n. 4 minuuttia.


Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.


 Pyörittele lämpiminä erikoishienossa sokerissa.


Synttärivieras-arsenaali piti sisällään sekä keliaakikon että sitrusallergisen. Jätin omasta taikinastani appelsiinin mehun ja kuoriraasteen pois, korvasin nesteen maidolla. Erittäin hyvää tuli niinkin. Tein myös pienen taikinan gluteenittomana korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla vaalealla sunnuntai -jauhoseoksella. Gluteenittomat munkit pitää paistaa ensimmäisenä!!! Erittäin hyvät gluteenittomat munkit tuli, suosittelen.

Oma haasteensa oli öljyn lämpötilan saaminen oikeaksi. Itselläni ei ole lämpömittaria, joka näyttäisi noin korkeita asteita. Siispä ei auttanut muu kuin kokeilla ensin pienellä nokareella ja sitten kokonaisella munkilla, että munkista tulee sisältä asti kypsä.

Hyvää munkin ja siman makuista vappua sinulle!

Satu





2 kommenttia:

  1. Mä kanssa onnistuin tekemään hyvän makuiset gluteenittomat, mutta ne kyllä näytti vähän kakkapökäleiltä. ;D Simaa täytyy ensi vuonna tehdä itse, ei noi kaupan vaan oo oikeita..
    Mukavia oloja teille! :)

    VastaaPoista
  2. Mutta makuhan ratkaisee, ei muoto. :) Kauppaat niitä munkkien sijaan tipparinkuloina, niin muotokaan ei enää ole ongelma... :) Saiskohan tällä ohjeella tehtyä vielä munattomankin, kun tuo rahka sitoo taikinaa kivasti...

    VastaaPoista